Vooruitzichten e-mail marketing 2014

boek uit computerHebben social media de rol van e-mail marketing en nieuwsbrieven in het bijzonder overgenomen? Is dit de trend voor 2014? Het tegendeel is waar. E-mailmarketing in het algemeen en nieuwsbrieven in het bijzonder werkt nog steeds en blijft groeien. Het verandert alleen van karakter. De lange nieuwsbrief voor iedereen wordt vervangen door korte, sterk gepersonaliseerde, relevante marketingcommunicatie. De rol van e-mail bij marketing en sales wordt in 2014 nog groter.

Er zijn veel ontwikkelingen binnen e-mailmarketing, waaruit o.a. de volgende trends zijn te halen voor 2014:

1. Mobiel wordt de spil van communicatie.
2. Door het versnipperde socialmedialandschap komt er meer focus op e-mail.

Trend 1. Mobiel wordt de spil van communicatie, ook voor e-mail marketing

Het gebruik van mobiele apparaten als smartphones en tablets is ook in 2013 onverminderd gestegen. Verschil met voorgaande jaren is dat het gebruik zo is ingeburgerd dat je er als marketeer nu echt mee aan de slag moet. Ruim de helft van alle e-mails wordt inmiddels mobiel geopend, 51% volgens Litmus.

Nielsen is het daar mee eens en voorspelt dat in 2014 het mobiele internetgebruik dat op de desktop zal overtreffen. In het B2B-segment ligt het mobiele gebruik weliswaar lager, maar ook daar wordt het steeds belangrijker. Mobiel wordt in 2014 de spil van communicatie. Hoe kun je daar als e-mail marketeer nu op inspelen? Niets doen is geen optie meer. Drie aanbevelingen:

Je content moet geschikt voor mobiel zijn
Dat betekent efficiënt gebruik maken van de kleine beschikbare (scherm)ruimte. Dus korte teksten, ook de onderwerpregel, en duidelijke links en calls-to-action. Niet alleen de mail zelf moet je optimaliseren. Vergeet niet dat ook de landingspagina’s mobiel goed leesbaar moeten zijn. Kortom, zorg ervoor dat de mobiele beleving optimaal is.

Houd het design van je e-mail simpel
Dan hoef je het minst aan te passen voor mobiel. Gebruik een opmaak in één kolom en zorg voor functionele witruimte rondom links en rondom de call-to-action, zodat deze makkelijk met de duim bediend kunnen worden. Grotere fonts werken beter, houd een minimumgrootte aan van 13 pixels.

Kies voor responsive design
Heb je op dit moment een meer complex design, zorg dan dat het omgezet wordt naar een responsive design. Dat betekent dat het bericht zich aanpast aan het platform waarop het gelezen wordt. Twee kolommen worden dan in elkaar geschoven tot één kolom. Zo heb je op zowel de desktop als op de smartphone een optimale beleving.

Trend 2. Door versnipperd socialmedialandschap meer focus op e-mail

Hoewel vanaf 1 januari 2014 de Reclame Code Social Media van kracht is, waarbij het gebruikers duidelijk moet worden dat bedrijven betalen voor sommige content, vinden veel bedrijven het nog steeds lastig om de beste manier te vinden om social media voor zich te laten werken. En dat wordt er niet gemakkelijker op.

Forrester voorspelt dat mensen steeds meer gefragmenteerd gebruik maken van social media. Ze zitten op meerdere netwerken tegelijk. De scheiding bijvoorbeeld tussen LinkedIn voor zakelijk gebruik en Facebook voor privégebruik vervaagt. Het gebruik is gefragmenteerd over minstens drie platformen en verschillende community’s. Als marketeer moet je in 2014 goed gaan nadenken over je investeringen in social media en de koppelingen met e-mail.

Sociale netwerken gericht op beeld meest in trek
De trends die uit statistieken (o.a. Digital Insights en Strongview) naar voren komen is dat platformen, gericht op beeld (foto, video) het meest groeien. Facebook, YouTube, Instagram en in mindere mate Pinterest, doen het goed. Daarnaast is Google+ inmiddels ook een gevestigd platform. Aan de andere kant zie je dat steeds meer 55-65 jarigen gaan twitteren, maar onder jongeren tot 18 jaar neemt het gebruik af. In mijn ogen een teken aan de wand dat Twitter het uiteindelijk niet gaat redden, ook al biedt het inmiddels mogelijkheden voor beeldgebruik.

De trend van meer beeldgebruik heeft ook zijn weerslag op e-mail. Houd rekening met je e-maildesign dat visuele elementen een grotere rol gaan spelen. Hieronder bij Trend 5 lees je meer hierover.

Social en e-mail
Wat moet je als e-mailmarketeer met social media? E-mail en social waren altijd nauw met elkaar verbonden. En als online communicatiekanalen worden ze beide als persoonlijke communicatie beleefd. Sociale netwerken zijn bij e-mailmarketing te gebruiken om je bereik te vergroten, mits je weet op welke netwerken je doelgroepen aanwezig zijn. Een hele reeks aan share buttons naar diverse social media channels werkt niet, is mijn ervaring. De nieuwste trend die ik bij mijn klanten zie is dat de share buttons weer verdwijnen uit de e-mail, omdat er nauwelijks op geklikt wordt.

Bron: frankwatching.com, 2014, Mieke van Rein