Segmenteren en personaliseren in e-mail marketing

Segmentatie en personalisatie is een must om je nieuwsbrief of mailbericht nog effectiever te maken en te zorgen dat de ontvanger van je boodschap deze ook waardeert.  Maar wat is dat nou, segmenteren en personaliseren en wanneer en hoe gebruik je dit?

Segmenteren

Segmenteren is het opsplitsen van de adressen in je database in specifieke segmenten. Een segment is een groep (potentiële) klanten, prospects of abonnees die overeenkomstige kenmerken hebben, zoals

  • Geografische segmentatie: iedereen woonachtig in de provincie Utrecht
  • Demografische segmentatie: alle mannen in de leeftijd tussen 25 en 55 jaar
  • Sociaal-economische segmentatie: iedereen met een HBO opleiding
  • Gedragssegmentatie: iedereen die in de laatste nieuwsbrief op een bepaalde link heeft geklikt of het laatste jaar een bepaalde aankoop heeft gedaan.

Door te segmenteren ga je groepen maken omdat de boodschap die je wilt brengen het beste bij die groep, dat segment aansluit. Stel je verkoopt nieuwe hoesjes voor de iPhone, dan bied je dat aan aan het segment van mensen die het afgelopen jaar een iPhone hebben gekocht. Dit produkt is dus niet interessant voor mensen die een Samsung of Nokia hebben aangeschaft; het sturen van een dergelijke aanbieding aan een Samsung bezitter levert alleen irritatie op met als gevolg dat iemand de nieuwsbrief niet meer leest, niet meer op andere aanbiedingen ingaat en zich zelfs uitschrijft van de mailinglijst. Segmentatie is dus een goed instrument voor een meer gerichtere klantbenadering

Personaliseren

happy birthdayEn wat is dan personaliseren? Bij personaliseren gebruikt u – bij u bekende – persoonlijke informatie die bij een e-mail adres hoort. Weet u de naam van uw klant of abonnee, gebruik deze dan in de aanhef of zelfs in de onderwerpsregel van de mailing. Weet u de geboortedatum dan is het automatisch versturen van een verjaardagsbericht een altijd gewaardeerde actie.

Binnen EDM van Mister Mail zijn talrijke mogelijkheden voorhanden om segmentatie en personalisatie automatisch toe te passen. Zo wordt uw boodschap, uw aanbieding, uw informatie alleen maar relevanter voor de ontvanger en neemt de respons op uw mailing met tientallen procenten toe.