Tips om e-mailadressen te verzamelen

tipsElke (e-mail)marketeer heeft het liefst zoveel mogelijk kwalitatief goede e-mailadressen in zijn of haar database. Het verzamelen van e-mailadressen kan op verschillende manieren. Maar welke manier is effectief, hoe verzamel je e-mailadressen? Met andere woorden hoe zorg je voor een goed gevulde database mét bruikbare e-mailadressen? Want een database kan nog zo groot zijn, als de e-mailadressen niet bruikbaar zijn om welke reden dan ook, dan heb je er uiteindelijk niets aan. Omdat je boodschap niet bij de ontvanger terecht komt. Daarom enkele handige tips om e-mailadressen te verzamelen.

Tip 1: Offline e-mailadressen verzamelen.

Ik hoor je denken: Offline?! Ja, offline e-mailadressen verzamelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld beurzen, congressen of andere events. Deze persoonlijke contactmomenten zijn perfect om een (potentiële) relatie op je nieuwsbrief te attenderen én om e-mailadressen te verzamelen. Op beurzen is het ook verstandig om bijvoorbeeld een ‘postbus’ neer te zetten. Of wanneer je een fysieke winkel hebt, kun je klanten bij de kassa informeren over je nieuwsbrief. Het personeel kan de klant gelijk wijzen op de voordelen. Zoals uitnodigingen voor speciale VIP koopavonden.

Tip 2: Online e-mailadressen verzamelen.

Bij het online verzamelen van e-mailadressen is het verstandig om het inschrijfproces zo kort en simpel mogelijk te houden. Vraag alleen om de naam en het e-mailadres. Laat het aan de bezoeker over om zelf te bepalen wanneer hij/zij de rest van de gegevens, zoals adres, interesses etc., invult. Zorg er ook voor dat je de nieuwsbrief niet opdringt. Het gaat erom dat je de bezoeker om een registratie voor de nieuwsbrief vraagt waar hij/zij het meest gemotiveerd is. Daarom is het ook verstandig om op meerdere posities op de website de aanmeldoptie voor de nieuwsbrief aan te bieden. Bijvoorbeeld in de header (handig, want die zit overal) en/of op de contactpagina. Als je een webshop hebt, kan je tijdens de laatste stappen van het aankoopproces de nieuwsbrief aanbieden. De bezoekers kunnen zich dan door middel van een vinkje, met uitleg over de inschrijving, aanmelden.

Tip 3: Voor wat hoort wat

Geef je nieuwsbrieflezer (in)direct voordeel; een cadeautje. Denk bijvoorbeeld aan een welkomstkorting, een gratis (duurzame) shoppingbag met jouw logo erop of een te winnen prijs. Het winnen of kans maken op een leuke prijs werkt over het algemeen heel goed. Het gratis aanbieden van een whitepaper is ook een effectieve manier om e-mailadressen te verzamelen. Mocht deze directe strategie niet bij jouw organisatie passen, dan kun je ook voor een indirecte stijl kiezen. Bijvoorbeeld in de vorm van exclusiviteit, een community-gevoel en/of exclusieve informatie. Nespresso is hier een goed voorbeeld van.

Tip 4: Call-to-Action

Zorg voor duidelijke Call-To-Actions, bijvoorbeeld: ‘Schrijf je nu in en ontvang direct 10% korting op je volgende aankoop’.

Tip 5: Gebruik je e-mailhandtekening

Plaats een link naar de nieuwsbriefaanvraag in de e-mailhandtekening van alle medewerkers. Bijvoorbeeld: ‘Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting!’. Voeg een regel toe in de e-mailhandtekening van alle medewerkers. Zorg wel voor een speciale landingspagina. Een homepage met onderaan een inschrijfmogelijkheid heeft namelijk weinig effect.

Tip 6: Gebruik je bevestigingsmails

Promoot je nieuwsbrief in bevestigingsmails. Attendeer je klant op de nieuwsbrief. Laat ook hier de voordelen zien en biedt direct voordeel. Bijvoorbeeld: ‘Wil jij ook al eerste op de hoogte zijn van onze nieuwe acties? Schrijf je dan vandaag nog in voor de nieuwsbrief en ontvang €5,- korting op je volgende bestelling’.
Bron: e-village 29 juni 2017