Vragen aan minister en colleges over beveiliging gemeentelijke e-mail

beveiliging smart device

Raadsleden uit diverse gemeenten hebben hun colleges om opheldering gevraagd over de beveiliging van gemeentelijke e-mail. In Maastricht heeft de Seniorenpartij reeds vragen gesteld aan het College. Ook PvdA-kamerleden Astrid Oosenbrug en Manon Fokke leggen de minister vragen voor.

Oorzaak van slechte beveiliging
Aanleiding voor de vragen is het onderzoek van Binnenlands Bestuur waaruit blijkt dat slechts drie van vijftig gemeenten voldoen aan de internetstandaarden voor veilige e-mail. Oosenbrug en Fokke willen weten hoeveel gemeenten niet voldoen aan de verplichte beveiligingsstandaarden en vragen zich af of de minister zich zorgen maakt en gemeenten hierop gaat aanspreken. Ze zijn ook benieuwd naar de oorzaak van het niet aanhouden van verplichte internetstandaarden. Daarnaast willen ze weten of de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en gemeenteraden voldoende middelen hebben om toezicht te houden op de naleving van de wettelijk geldende eisen voor de verwerking van persoonsgegevens.

Privacy-BIG
Oosenbrug en Fokke hopen dat de minister naast Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) een privacy-BIG wil instellen om de privacy van burgers te waarborgen. In april vroeg Oosenbrug de minister om hierover in gesprek te gaan met de VNG en KING. Er is nog geen reactie op dat voorstel.

Ook lokale partijen in actie
Ook lokaal zijn er inmiddels vragen gesteld over de veiligheid van gemeentelijke e-mail. In Maastricht heeft de Seniorenpartij reeds vragen gesteld aan het College. GroenLinks Dronten heeft het college om opheldering gevraagd over de beroerde beveiliging. Fractievoorzitter Paul Vermast noemt het volgens Omroep Flevoland ‘pijnlijk’ dat Dronten in de lijst staat. In Deventer gaan Deventer Belang en Deventer Sociaal het college ondervragen. Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van de Amsterdamse GroenLinks, meldde op Twitter ook vragen te gaan stellen.

Bron: Binnenlands Bestuur 06-06-2016